Izobraževanje je postavljanje mostov

Avtor: 
Alenka Veber
Tip objave: 
fotografije
Leto: 
Izdajatelj: 
Zavod Rihtarjeva domačija

Mentorica: Alenka Veber

Koronavirusna bolezen (COVID-19) in pomladni ter jesenski ukrepi za zajezitev širjenja bolezni so izvajanje študijskih krožkov ohromili. Številni mentorji študijskih krožkov smo v šolskem letu 2019/2020 nestrpno čakali razpis za sofinanciranje izobraževanja odraslih, predvsem pa sprostitev ukrepov v drugem delu šolskega leta, da bi lahko študijske krožke izvedli kvalitetno in v okviru pogodbenih obveznosti.

S prvim krožkom je mentorica začela že oktobra 2019, z zadnjim pa končala tik pred začetkom šolskega leta 2020/2021. Izobraževalne vsebine je izvajala pretežno na terenu ter v prostorih Medgeneracijskega centra Gaber v Starem trgu in Bloke v Novi vasi ter v prostorih Zavoda ArsViva v Podcerkvi. Zaradi ustavitve javnega življenja (»lock down-a«) smo morali prekiniti, še preden smo dobro začeli. Tedaj smo spoznali, kako drži misel: »Izobraževanje je postavljanje mostov.« (Ralph Ellison). Jakost in kakovost naših mostov v posameznih skupinah in krožkih bomo spoznali šele, ko bomo lahko ponovno začeli z izobraževanjem. Do takrat pa lahko moč in potrpežljivost črpamo tudi iz spominov, ki smo jih s številnimi slušatelji spletali v že izvedenih študijskih krožkih.

Slike predstavljajo štiri študijske krožke

Člani ŠK Skriti biseri
ŠK Skriti biseri Slovenije, v katerem smo želeli spoznati in odkriti Primorsko-notranjsko regijo ter hkrati se učiti obzirnosti do narave pa tudi do lastnikov naravnih biserov.

Člani ŠK Izviri
ŠK Izviri, kjer sta bili ključni vprašanji: Kje najti izvire, ki nas napajajo z močmi? Ali lahko v današnjem razbežanem času, prežetem z večnim nemirom in strahom v naravi črpamo duševno moč?

Člani ŠK Slovenija v Zgodbah na Mašunu
ŠK Slovenija v zgodbah, kjer smo se skupaj spraševali, kako dobro poznamo Slovenijo in domače kraje?

ŠK Trikrat lahko ugibate, ki je potekal v Medgeneracijskem centru Gaber.