Poezija Miroslava Vilharja in grad Kalc v fotografiji

Avtor: 
Marjeta Marinčič
Tip objave: 
brošura
Leto: 
Izdajatelj: 
Zavod znanje OE Ljudska univerza Postojna

MIROSLAV VILHAR 1818 – 1871, odlomek iz intervjuja za Primorske novice 2018
V Vilharjevem letu je študijski krožek organiziral prikaz rodbinske veje Miroslava Vilharja, brošuro in razstavo poezije Miroslava Vilharja v fotografiji.

Graščak, a preprost človek

»Doživljam ga predvsem kot romantičnega zaljubljenca v naravo in ljudi Zgornje Pivke, graščaka, a preprostega človeka, ki se je pogumno izpostavljal v takratnih družbeno težkih časih, z namenom prispevati k boljšemu položaju slovenskega jezika, naroda in življenju domačinov; rad se je družil z ljudmi in delil kar je imel sam; intuitivno je užival življenje in obenem spoštljivo skrbel za osebno in duhovno rast svojih naslednikov. Svoj način razmišljanja je ohranjal v zapisih, ki so nastajali v trenutnem razpoloženju ali kot dobro premišljeno delo,« pa o svojem daljnem sorodniku razmišlja Marjeta Marinčič, rojena Vilhar, domačinka iz Zagorja pri Pivki.

Ponosna je, da ima z Miroslavom Vilharjem skupnega prednika plemiškega rodu. Do tega odkritja je prišla z bratom Matjažem, s katerim sta raziskala in napisala Rodovnik rodbine Vilhar. Marinčičeva pravi, da je bil Vilharjev ponos v družini in rodbini vedno prisoten. Sama je duhovno moč in povezanost začutila ob prebiranju njegovih pesmi, intenzivneje z leti, na sprehodih po Zgornji Pivki, posebej do gradu Kalc, kjer čuti izjemno energijo prostora in moč kulturne dediščine. 

»Kot da ni preteklo 200 let, Vilharjeve misli so žive in aktualne tudi danes. Zdi se kar neverjetno, da se nekatere družbene nerazumljivosti ne premaknejo tudi po 200 letih. A zato je jasno, da nosi pravi pomen v življenju vsebina človeka, srčna kultura. Trmasto ohranjanje pravih vrednot dobiva z leti svoj smisel in še utrjuje vrednote življenja, materialno pri tem izgublja svoj pomen.« Svojo poklicanost k ustvarjalnemu življenju ter negovanju naravne in kulturne dediščine uresničuje tudi kot vodja študijskega krožka Naravna in kulturna dediščina Zgornje Pivke. Okolje Zgornje Pivke je, kot pravi, zaznamovano tudi z gradom Kalc in zgodbe domačinov poudarjajo pomembnost ustvarjalnega graščaka, obenem pa njegovo preprostost in skrb za soseda.

Oznaka vsebine: