Predstavitev dejavnosti ŠK Restavriranje, ŠK Iz starega v novo, ŠK Nore čipke, ŠK Prepletanje beke na Tartinijevem trgu

Tip objave: 
drugo
Leto: 
ŠK in mentor: 
ŠK Restavriranje, ŠK Iz starega v novo, ŠK Nore čipke, ŠK Prepletanje beke, Doris Jelušič
Kraj: 
Piran
Izdajatelj: 
Društvo Anbot Piran

Na elipsi Tartinijevega trga smo razstavili izdelke letošnjih študijskih krožkov.

Restavratorstvo

Starine in vonj po starem marsikomu vzbudi željo po obnavljanju takega pohištva. Vendar je zato potrebno določeno znanje, da prebudi strast in navdušenje do takega dela. V starinah, posebno družinskega izvora iščemo lastno identiteto in stik s tistimi, ki so si modrosti življenja nabirali pred nami. Z obnovo se začne naše nepozabno popotovanje v preteklost.

Prikaz dejavnosti ŠK restavratorstvo. Restavratorja obnavljata kos lesa na stojnici na trgu.

Iz starega v novo

Doma imamo veliko stvari, ki sčasoma izgubijo svoj sijaj, se jih naveličamo ali pa nam niso več všečne. Z malo kreativnosti, z barvami in  dekoracijami lahko predmetom vdahnemo novo podobo. S spodbujanjem in izmenjavo idej je prenova predmetov zabavno in koristno opravilo. Ker je po tovrstnih veščinah vedno večje povpraševanje, krožek vpliva na kakovost posameznika in kvalitetnega preživljanja prostega časa.

Predstavitev dejavnosti ŠK Iz starega v novo na stojnici na trgu

Nore čipke

Čipke, prtički, okrasni trakovi so uporabni tudi na drugačne načine. Recimo zalepljeni na kovček, mizo, stole, omare, zvezke. Najdemo jih na dnu predela ali v kaki zaprašeni škatli in ne vemo kaj bi z njimi. Z malo fantazije in s spretnimi rokami jih dodamo različnim predmetom in s tem spremenimo izgled, popravimo napake, prelepimo popraskane površine.

Prikaz izdelave čipk na stošjnici ŠK Nore čipke na trgu

Od beke do košare

S krožkom pletenja istrskih košar pridobijo udeleženci znanje pletenja košar in s tem ohranjajo dediščino naših prednikov. Delo se prične že z spoznavanjem materialov v naravi. Beko – vrbo in lesko se obira ob polni luni in to tradicijo spoštujemo, saj je takrat material voljen za delo in oblikovanje. Košare nam služijo za obiranje plodov, hrambo in kot dekoracija.

ŠK prepletanje beke predstavlja pletenje košar na stojnici na trgu