Sprehod z Legendami po Bistrici ob Sotli

Tip objave: 
video posnetek
Leto: 
ŠK in mentor: 
Z Legendami po Bistrici ob Sotli, Irena Černelč
Izdajatelj: 
Društvo za razvoj interpretacije dediščine, turizma in umetnosti

Študijski krožek Z Legendami po Bistrici ob Sotli je dokazal, da še tako majhni kraji skrivajo v sebi paleto zgodb, ki segajo od ljudskih povedk, krščanskih legend, vse do resničnih zgodb prebivalcev, ki se prenašajo iz generacije v generacijo.

Namen študijskega krožka je bil raziskati in predstaviti zgodbe, ki se nanašajo na Bistrico ob Sotli in njeno okolico. Člani krožka so v ta namen prebirali zapise ljudskih zgodb, se pogovarjali s starejšimi domačini in ugotovili, da tudi sami poznajo marsikatero zgodbo, če jih le kdo opomni - „Ja to sem pa že slišal ...“; „To so pa naša stara mama tudi pravili!“

Prvi rezultat zbiranja in premlevanja lokalnih zgodb je bil pripovedovalski večer pri kraškem izviru Davjek v vasi Dekmanca, kjer se je na kresni večer zbralo takšno število ljubiteljev zgodb, da smo kraški izvir napolnili do vrha, na srečo brez padavin. Zgodbe in pripovedovalce smo priskrbeli v sklopu študijskega krožka, za vse ostalo pa so poskrbeli domačini.

V kolikor ste zamudili pripovedovalski večer si lahko izbor nekaterih zgodb ogledate tudi na youtubu - Sprehod z Legendami po Bistrici ob Sotli.

Iz obilice zgodb pa smo v sklopu krožka pripravili tudi krožni sprehod Kunšperk. Sprehod vodi obiskovalce skozi jedro kraja, vse do vasi Kunšperk. Na posameznih točkah pa interpretira naravno in kulturno dediščino s pomočjo zgodb. Na ta način združujemo gibanje v naravi, spoznavanje lokalne dediščine in poskrbimo, da zgodbe živijo naprej.