Začinimo trajnost: Kulinarična knjižica z recepti

Tip objave: 
brošura
Leto: 
ŠK in mentor: 
ŠK Začinimo trajnost, Valentina Uran
Regija: 
Izdajatelj: 
Zasavska ljudska univerza

Študijski krožek "Začinimo trajnost: raziskovanje trajnostnih praks v kulinariki" je bil v mesecu maju 2024 uspešno zaključen. Udeleženci iz Varstveno delovnega centra Zasavje so se pod okriljem mentoric, seznanili z različnimi trajnostnimi in ekološkimi praksami, ki so primerne za naše lokalno okolje. Raziskovali so načine trajnostnega prehranjevanja, predelave hrane in širši pomen trajnostnega načina življenja.

Vsako srečanje je potekalo najprej na bolj raziskovalen, teoretičen način, nato pa je sledila še praktična preizkušnja uporabljenega znanja v obliki kulinarične delavnice. Rezultat študijskega krožka je bila organizacija javne degustacije trajnostnih jedi, ki so jih ob pomoči mentoric pripravili udeleženci sami ter priprava kulinarične knjižice z recepti.

Študijski krožek Začinimo trajnost: raziskovanje trajnostnih praks v kulinariki je bil v mesecu maju 2024 uspešno zaključen. Varovanci iz Varstveno delovnega centra Zasavje so se pod okriljem mentorice iz VDC-ja in pod vodstvom Laura Kmetič Jurečič, skupaj s prostovoljko iz ZLU, seznanili z različnimi trajnostnimi in ekološkimi praksami, ki so primerne za naše lokalno okolje. Raziskovali so načine trajnostnega prehranjevanja, predelave hrane in širši pomen trajnostnega načina življenja.

Udeleženke študijskega krožka kuhajo Priprava odprtega bifeja s hrano

Vsako srečanje je potekalo najprej na bolj raziskovalen, teoretičen način, nato pa je sledila še praktična preizkušnja uporabljenega znanja v obliki kulinarične delavnice. Vsi so imeli nalogo na vsako srečanje prinesti recept, ki so ga s skupnimi močmi preoblikovali, ga priredili po svojem okusu in pripravili jedi, ki so sledile načelom trajnostnega načina življenja in prehranjevanja. Pripravljali so namaze, solate, glavne jedi, omake, priloge, solate in seveda sladice. Kdor je poskusil jedi, ki so jih pripravili udeleženci ob pomoči mentoric, je bil navdušen!

Rezultat študijskega krožka je bila organizacija javne degustacije trajnostnih jedi v Hiši domačih okusov Pr' Čop, ki so jih ob pomoči mentoric pripravili udeleženci sami. V ''ta pravi'' kuhinji so se znašli kot profesionalci in navdušili goste, ki so prišli na kosilo. V želji, da bi tudi drugi lahko preizkusili recepte, je bila pripravljena kulinarične knjižica z recepti, ki je dostopna na spletni strani ZLU. Nenazadnje pa so se v skupini stkale nove prijateljske vezi in oblikovali prijetni spomini na uspešno izveden študijski krožek.

Udeleženci študijskega krožka sedijo za mizo Udeleženci študijskega krožka nasmejani sedijo na stopnicah

Oznaka vsebine: