Bralni študijski krožki 2020 odsevajo v glini in keramiki

Avtor: 
ŠK Svoboda v ustvarjalnosti
Tip objave: 
brošura
Leto: 
Kraj: 
Hrušica
Izdajatelj: 
Zavod Zajtrk v Glinokopu

Mentorica Nataša Sedej.

Spremno besedilo: Krožkarji smo soustvarjali skupaj z obiskovalci. Začutili smo ustvarjalne potenciale keramike, svobodno igro besed in gline. Na otip in ogled so bili glineni izdelki, ki jih je navdihnilo branje knjig.

Srečevali smo se zlasti v Podkraju, naša vrata so v času delovanja bralnih in študijskih krožkov odprta ves dan.

V letu 2020 je na primer instalacija Z ničimer izzvani izšla iz nagovora Slobodana Miloševića in se prepletla z mislimi filma Ptiči. Upodobljen je trenutek, ko se množica človeških figur v položajih vzleta ptice pripravlja na napad.

Avtorica je z upodobitvijo razmišljala o verigi nasilja v relaciji človek-planet in obratno in ne nazadnje tudi človeka proti človeku.

Prostorska podoba Ikarusa seveda govori o letenju. Odkar je bil poklican v bivanje, je prežet z željo po preseganju določenega, usojenega. Spustil se je bil v najgloblje globine, vzletel v nepredstavljive višave, vase ga je potegnila želja po doseganju skritih kotičkov vsemirja, pogledal je v najmanjše delčke snovi, s svojimi stvaritvami segel po brezmejnosti, prepredel svet z informatiko. En sam let ptice v človeku. Tragičen let Ikarusa. In vendar hkrati možnost leta preko horizonta.

Skulptura bela smreka 2020 uteleša nevidno kakovost celote in (po)polnosti, zavedanja, da je vse, kar je, najprej združeno v celoti, iz katere se v času ločijo delčki kot aspekt individualnega delovanja, ki ne pozablja na harmonijo celote.

Kot prinašalka novega rojstva bela smreka v sebi nosi kakovost preobrazbe ter prebiva v posebnem času ....

Skulpturo Skrivno življenje stvari je navdihnila pesem Gregorja Strniše: "Ko se spusti na zemljo mrak, se začne Večerna pravljica. Stvari zaživijo skrivno življenje, tako, kot ga lahko le slutim ..."